Hållbar häst under höst -och vinterhalvåret

av | okt 6, 2021 | Hästar, Hästterapi | 0 Kommentarer

Jag följer en artikelserie från Tidningen Ridsport, som handlar om hur vi ska rida för att hålla hästen skadefri och frisk under hösten och vintern. Många kommentarer om felaktig ridningen kommer givetvis upp. Jag förstår detta. Vi rider våra hästar mångt och mycket ”fel”, vilket på sikt leder till skador på våra hästar. Alla gör vi vad vi kan och vad vi tror är rätt för hästarna, men ibland räcker nog inte kunskapen till.

Ridsporten är en komplex sport. Vi har ett stort djur, som faktiskt inte är skapt för att bära någonting på sin rygg. Vi sitter dessutom på den svagaste delen av ryggen. Vi måste börja här!!! Hur ser hästens anatomi ut? Vad kan vi göra för att motverka den naturliga gravitationen? Jo, för exakt så är det, hästen bär oss, hela sin bröstkorg och alla inre organ precis här, under den svaga delen. Alltså inte nog med att de har en tyngd från oss, de har även en naturlig dragning neråt genom sin egen uppbyggnad. Se framför er, en bro med fyra bropelare (hästens ben är pelarna och ryggen är brons vägbana). Mitt på bron är det som svagast, då det är som längt bort ifrån de stöttande benen/pelarna. Precis så är hästen byggd. Denna bild måste vi ha med oss när vi tränar våra hästar.

En häst i det fria/vilda eller som går och betar i sin hage, vilar hela sin överlinje genom sin passiva bärighet i form av starka ligament i rygg och hals. När dessa sträcks ut ger den vila åt musklerna i överlinjen. Fantastiskt eller hur? Så ja, att få gå och beta med huvudet neråt eller att få ridas/arbetas i en lägre och längre form låter hästens ryggmuskler att slappna av och då även ges underlinjens muskler en chans att kortas och på så sätt arbeta.

Hästar under höst och vinter - rehab - hästterapeut i Skåne

 

Glöm aldrig att musklerna arbetar i grupper och par. För att en muskel ska kunna kontrahera måste den andra slappna av. Samma är det med över och underlinje. Vi vill aktivera underlinjen för att ge det bukstöd som behövs, för att koppla tillbaka till det jag skrev ovan om gravitation och svag punkt. Hästen måste ta hjälp av underlinjen för att kunna bära oss. En icke aktiv eller svag underlinje leder till ryggmuskler som kniper för att bära. Dessa muskler är rörelsemuskler och de är inte till för att stabilisera. Resultatet blir en spänd och trött ryggmuskulatur, med allt vad detta sen innebär, i form av låsta bogar, problem i nacke och hals, förlorad stötdämpning uppe i kroppen, med resultat att de nedre delarna av benen får ta den kraften, som in sin tur leder till skador i leder, senor och ligament. En ond cirkel helt enkelt.

Som ni förstår finns det ju så klart en massa incitament till varför hästen inte kan arbeta rätt genom kroppen, bl a felanpassad utrustning, tänder, hovar, ridning, underlag etc…

Vi kan inte heller bortse från att hästen har en naturlig oliksidighet (precis som vi är hästen ofta höger eller vänsterstark) Hur ser hästens hållning ut? Hur bär sig hästen när den bara står? Står någon av bropelarna under hästen eller bakom/framför? Allt sånt måste tas med i vår strategi för hållbar och ridbar häst! Jag tycker att man börjar här.

Vi måste hjälpa hästen att få en bättre hållning, då vi endast kommer förstärka en oliksidighet om vi rider och tränar hästen utan att ta detta med i beräkningen. En häst är fenomenal på att ändra sin positionering för att inte visa svaghet. Detta härstammar från att de är bytesdjur och inte ska visa rovdjuret vem som är svagast i flocken. Den ”nya” snedheten blir också det nya ”normala” för hästen. Ser ni hela bilden nu? Vi kommer förstärka den snedheten om vi inte först löser den.

Uppbyggnad av häst - Hästterapeut och hästmassör

Så hur kan vi hjälpa att lösa detta då? Jo, vi låter hästen få naturlig rörelse i stora hagar med kuperad mark i flock. Varför inte även stockar och sten så hästen får tänka på var den sätter sina ben och förstärka sin kroppsmedvetenhet och balans (förstår att begränsad tillgång på mark och skog idag gör det svårt för vissa hästägare att ge sina hästar detta. På så sätt ställs det mer krav på dessa ägare i all sin daglig hästhållning och val av aktivitet). Vi har nåt som heter proprioception i kroppen och det kan man förklara som, ”kroppens medvetenhet om var olika kroppsdelar befinner sig”. Hästen kommer även att stärka sin coremuskulatur (sk multidifider) genom att i en kuperad terräng hela tiden ha behovet av att stabilisera sig. Vi tränar alltså våra hästar helt gratis på helt egen hand.

I ridning eller arbete från marken, kan vi stärka liksidigheten genom att jobba med bommar, både på marken och upphöjda. Vi kan arbeta i olika tempo. Långsamt och skritt är fantastisk träning för de små stabiliserande musklerna runt hals -och bröstkotor. Underskatta aldrig skritt! Låt hästen få hitta sin kropp och bärighet på egen hand utan ryttaren som hjälper den. Equiband och Equibodybalance som Svensk Hästrehab lär ut, är en fantastisk vägledning. Vi kan även arbeta med klättring, både uppför och nerför. Vi kan ju givetvis ta till terrängen även i ridningen. Lämna stigar och vägar och ge er ut i skogens utmanande mark!!! Sök på internet på hållbarhetsövningar med bommar etc, finns massor av fina tips!!! Varierat underlag är så viktigt för de olika strukturerna i hästens kropp . Givetvis är att träna för en bra tränare också ett viktigt incitament i strategin för en hållbar häst.

Sen kan vi göra en hel del även i stallgången. Vi har våra berömda morotsstrechar, som inte har som största vikt att just stretcha, utan däremot stärka och utmana de små multifiderna och detta kan med fördel göras innan träning, då dessa på så sätt redan är aktiverade. Googla på morotstrech / corrots stretches, finns många bra videos. Gör flertalet upprepningar istället för att hålla länge per stretch. Perfekt de dagar ( och ja alla andra dagar också, då dessa övningar bör ingå i den dagliga skötseln av hästen) när regnet piskar eller snön viner utanför stallfönstren. Vi måste alltså inte alltid rida (eller utföra annat rörelsejobb från marken) för att bygga våra hästar. Finns många bra fysioterapeutiska övningar att göra i stallgången eller i boxen. Tips även för hästar på boxvila under konvalescens!!

Ja, vad ville jag egentligen komma fram till med detta långa inlägg?

Jo, vi kan alltså inte segmentera ut saker, utan vi måste se på en helhet. Detta gäller även under hösten och vintern.

Vi kan inte bortse från en del, utan att det kommer påverka en annan del positivt eller negativt. Vi kan inte heller bortse från att hästen är ett flockdjur, som är skapt för långa vandringar för att leta föda och äta stor del av dygnet. Vi kan inte bortse från vikten av social närvaro av artfränder, vi kan heller inte bortse från att styrkan inte kommer utifrån utan vi måste börja bygga inifrån och ut, annars kollapsar bron helt enkel.

Glöm inte heller aspekten att hästar anpassar sig åt sin omgivning, på ibland för dom ett ofördelaktigt sätt, men helt genom att deras instinkt säger att detta är för att överleva. Att visa en svaghet kan innebära att du blir utvald som byte!!

Rätt rörelse på rätt sätt i olika miljöer, vila och återhämtning, stor dos kärlek, både av oss människor och andra hästkompisar är det vi måste ge våra hästar, oavsett årstid!

Det är inte hästens ansvar att anpassa sig åt det domesticerade livet, det är vi som måste skapa bra rutiner, som ger trygghet och välfärd för våra hästar

Tack!

Rebecca Svärd

Equi ByBeccs

Diplomerad & certifierad hästterapeut