”Bli inte för personlig”, sa dom……

av | nov 12, 2021 | Hästar, Hästterapi | 0 Kommentarer

Det finns tusentals strategier för hur bolag ska drivas och hur transparent man ska vara eller icke vara. Jag är ekonom i botten och tro mig, strategierna flödar i denna sfär. Så visst vet jag i min professionalism, att det personliga ska jag hålla bortom businessen. MEN om det personliga gör mig bättre i min roll och om det har utmanat mig i den milda grad, att jag måste ta den i beaktning och faktiskt dela den med min omvärld, då kan det ju inte vara fel, oavsett marknadsstrategi eller ej????…………

Vår kärlek, min dotters bästa vän, min lilla bebis, allas vår fina ponny blir dålig i vad alla symtom säger är fång. Vi är helt knäckta!!! Hon är ju inte den typiska fånghästen och dessutom i topptrim!!!??? Oändliga sömnlösa nätter och floder av tårar väntade innan det vände för henne. Denna fruktansvärda sjukdom, som ingen egentligen har svart på vitt om hur den ska behandlas eller varför den uppkommer. Alla kan få den oavsett ras, ålder, hobby- eller tävlingshäst. Vi tog givetvis alla prover, men svaren vi fick visade inget metabolistiskt fel, men påverkan på levervärdena (varav veterinär satte in medicinsk behandling och nya provsvar visade normala värden). Men visst något belastade ju hennes kropp då levern var påverkad.  Men varför? Det kommer vi troligtvis aldrig få svar på, utan nu gäller livslång ”fångest” och strikt foderstat.

Hästmassör Höllviken - Fånghäst behandling och tålamod

Vad vill jag då komma med detta personliga inlägg? Jo, min roll som hästterapeut sattes lite på sin spets. Att behöva tänka logiskt och strukturerat, samtidigt som känslorna och sorgen lamslog mig totalt!!

Jag påbörjade laserbehandling av kronrand och ballar, tejpade henne med kinesiotejp runt kronrand för ökad blodcirkulation och lymfflöde. Lymfmassagen blev en daglig rutin flertalet ggr per dag. Jag körde djupvågsmaskinen på benen och under hovarna på strålen, allt för att hjälpa henne. Jag började lusläsa allt jag kunde om fång (både veterinärmedicinska studier som alternativa studier och behandlingar, men letade även upp internationella forum med människor som har levt med sjukdomen och som sitter på ovärderlig information). Med all denna fakta har jag med ”egna ögon” valt att tolka och utvärdera informationen och sedan gått på min känsla för vad som är rätt för oss och vår ponny. Så fort hon hade möjlighet att röra sig, utan smärta, har vi promenerat henne och hon har fått gå in en mindre hage. Vi vill ju ha igång cirkulationen i hovarna (då det är denna som har stagnerat vid fång) och en häst i rörelse med hoven i marken ”pumpar” igång blodet och lymfsystemet kommer igång att arbeta. Läs mer om lymfsystem här

Tillsammans med lasern (som är direkt antiinflammatorisk, blodcirkulationsfrämjande och smärtlindrande), kinesiotejp, lymfmassage och limskor (ville inte sömma henne, då det fanns en rädsla att starta en process i hovarna igen) så märktes en enorm skillnad på henne. Många korta promenader i mjuk strandsand och gräs blev det.

Men det slutar inte här!! Fång är inte en hovsjukdom, det är ett symtom på en obalans i kroppen. Jag måste lösa den problematiken!!! Jag måste få stopp på inflammationen i kroppen!!! Tips från en fantastisk kund till mig om tillskott och mineraler inhandlades och även så vetegroddsolja (för att få en balans mellan omega 3 och omega 6 & 9). Återigen många timmars läsning om foder, kost och dess påverkan.

Tillsammans med allt arbete av mig, veterinär och hovslagare, vände det för henne och jag är oerhört tacksam och ödmjuk att vi kunnat hitta en väg tillbaka för henne!!!!

HON som betyder ALLT, HON som är min dotters BÄSTA VÄN, HON som är min BEBIS, HON som är förtjänar det BÄSTA!!!!”